Reacties op het project de Bevriedinge

Reacties op ‘de Bevriedinge’

 

William Testaert, adjunct Events KLM-MRA (Koninklijk Leger museum), noemde dit project een mooi project!

                                           

De bevrijding van Nieuwpoort: Links met zwarte pet de overgrootvader van Joyce!

                           http://www.klm-mra.be

 

Marco Hogenkamp, een Nederlander die eigenhandig een staghound heropbouwde, reageerde als volgt :

 

Allebeide wagens op de foto zijn inderdaad Staghounds. De linker Staghound staat met de achterkant richting de fotograaf en nog net zichtbaar is de kist die tussen de uitlaten op het achterpantser gemonteerd zit. Op de rechter Staghound is een stuk van de rijbruggen te zien die sommige Staghounds meevoerden om obstakels te kunnen overbruggen.

 

Ik heb een foto van een dergelijk uitgeruste Staghound (ook 12de Manitoba Dragoons) bijgevoegd.  

 

                                                            http://www.12md.nl

                                                                           http://www.12mbdragoons.com/stag01.html

 

 

Via Marco Hogenkamp ontvingen we een mail van George Hoffman uit Canada die bij de bevrijding van Nieuwpoort aanwezig was!

Links het huis van fotograaf Lust!

… 

And yes, I remember our entry into Nieuwport very well. I can recall very well  the crowds of people who  lined the streets to welcome us. However, as I remember, our stay there was very short, perhaps an hour or maybe even less.

 …

Anyhow Marco, I was happy to be able to tell you that I do remember that day so very well. I was a Corporal crew commander than, also the youngest member of my crew. Sadly enough, the other four men in my crew have since passed away.

 

Keep the faith

 George (rechts op de foto)

 

Ook van ‘bevrijder’ Herb Schuppert  uit Canada kregen we een reactie:

I want to thank you for the photos of the Dragoons Liberating your town  of Nieuwpoort in Belgium. It was "C" Squadron Staghound’s that are in  the photos. As I was in "D" Squadron I  believe I did not participate  in those happy times. I do remember being in the surrounding area and  remember Diksmude and then Ostende and Brugge. We received the most  welcome greetings in your country which I will never forget.

As you probably know we were very young men at the time, I joined the Dragoons at the age of 17 and spent my 18th birthday  in England training for our mission for "D" day June 1944.

I enjoyed receiving the photos which brought back many memories of my time in your country
.

 Trooper Herb Schuppert
 "D" Squadron
 XII
Manitoba Dragoons

 

 

Britt De Wolf  van het bijzonder comité voor herinneringseducatie reageerde:

‘Wij vernamen van de Heer Paul Catteeuw van Canon Cultuurcel dat u op uw school een zeer boeiend project rond herinneringseducatie ‘De Bevriedinge’ heeft georganiseerd.

… Wij zijn namelijk in naam van het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie (opgericht begin dit schooljaar door minister Vandenbroucke) op zoek naar goede voorbeelden van herinneringseducatie.

… Het is een prachtig voorbeeld van hoe jongeren in interactie met ouderen kunnen leren uit het leed van het verleden. De aandacht die het project al in de media gekregen heeft, is zeer terecht.

  in de toekomst willen wij ons in elk geval ook gaan buigen over hoe herinneringseducatie in het basisonderwijs gebracht kan worden. Op dat moment komen we in elk geval bij u terug.

                                                                                                                      www.herinneringseducatie.be 

De XII Manitoba Dragoons rukken op naar de markt.
 

Ook Jan Luyten van Canon cultuurcel, ministerie van onderwijs (onze ‘dynamo2’-sponsor) reageerde:

Ook vanuit CANON cultuurcel blijven we sterk geïnteresseerd in jullie project. Het is een waardevol praktijkvoorbeeld van hoe van in de lagere school kan gewerkt worden aan erfgoed, orale traditie en herinneringseducatie.

Het lijkt ons heel boeiend om in deze fase al materiaal te verzamelen in functie van een mogelijke deelname aan een studiedag rond herinneringseducatie.

Er zijn mogelijkheden om een reportageploeg langs te sturen die jullie verhaal en projectaanpak in een gebalde reportage gieten. Ook kan er een journalist van CANON langskomen.

Bewaar zeker interessant fotomateriaal met het oog op een mogelijk publicatie op de website van CANON Cultuurcel.

 

                                                                                     http://www.canoncultuurcel.be

 

 

Duitse soldaten worden door politie en weerstanders naar het stadhuis gebracht.

 

 

In de pers verscheen o.a. dit artikel van journalist  Dany Van Loo

Leerlingen Vierboete sporen via foto getuigen bevrijding op

Bron: Het Nieuwsblad

NIEUWPOORT –  Een foto uit 1944 ligt aan de basis van een leuk klasproject waarmee onderwijzers Philip Hoogewijs/Mieke Siffer en hun leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar uitpakken. De afgebeelde personen die nog in leven zijn zullen immers het onderwerp vormen voor een boekje en een tentoonstelling.

‘Nieuwpoort heeft natuurlijk iets met het oorlogsgeweld’, gaat Philip Hoogewijs van start. Zijn zesde leerjaar en het vijfde en zesde leerjaar wijkschool van het gemeenschapsonderwijs de Vierboete zal binnenkort rond de bevrijding van de stad in september 1944 een wel heel uitzonderlijke prestatie leveren. ‘Mijn schoonvader Rudi Siffer diepte een tijdje geleden een foto op, getrokken op het Marktplein op 7 september 1944. Nieuwpoort was pas bevrijd en op de afbeelding poseren 180 gelukkige mensen. Omdat het thema oorlog en specifiek de wereldoorlogen de kinderen erg aanspreekt, besloten we om hier iets rond te organiseren. Het onderwerp is boeiend en de leerlingen raakten nieuwsgierig. Wie staat daar allemaal op die bewuste foto? Hoeveel mensen leven er nog? Wat hebben ze te vertellen? Het zijn allemaal vragen waarop ze best een antwoord wilden krijgen. Zo kreeg het project vaste vorm. We vroegen en kregen de medewerking van het stadsbestuur en in het bijzonder van stadsarchivaris Walter Lelièvre. De foto werd op verschillende manieren verspreid met de vraag: als je jezelf of iemand herkent, verwittig ons. We kregen onverwacht een grote respons. Het is nu de bedoeling dat we al die mensen contacteren en een interview afnemen van de overlevenden.’

Advertenties


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s